Rwanda – Snit en Naad in Kigali

Martin Pothoven uit Breda is in Rwanda actief als vrijwilliger. Hij kwam er Christine Mukamuhutu tegen, die samen met haar man en twee kinderen in Kigali woont. Christine startte vorig jaar een project op om weduwen en weesmeisjes te helpen zelfstandig te worden. Ze kunnen in hun eigen onderhoud voorzien dankzij naaiwerk. Martin en Christine kwamen elkaar tegen in een atelier waar monteurs worden opgeleid. Al snel werden er plannen gesmeed.

Nieuwe overlevingskansen
“Christine staat met haar twee voeten op de grond en spant de kar niet voor de paarden,” aldus Martin. “Alles wordt goed voorbereid en georganiseerd. Onder haar eigen naam heeft zij een hulporganisatie opgestart die overlevingskansen biedt aan de allerzwaksten in de Rwandese samenleving. Intussen stapte Kees Van Vliet, handelaar in naaimachines, ook mee aan boord. Met zijn technische ondersteuning en met mijn logistieke steun hebben wij Christine op weg geholpen.”

Gereedschap en naaimachines
Met de projectsteun van Wereld Missie Hulp worden op regelmatige basis tweedehands naaimachines, afkomstig uit schenkingen, naar Rwanda verstuurd per groepagecontainer. ”Momenteel is er nog een zending onderweg met specifiek gereedschap om naaimachines te herstellen,“ zegt Martin. Een deel van de goede, nog werkende naaimachines, wordt verdiend door vrouwen die door Christine zes maanden lang worden opgeleid in haar atelier in Kigali.
Het andere deel goede naaimachines is bestemd voor een opvangtehuis in Muhanga. De naaimachines die het niet meer zo goed doen, worden gebruikt voor reserve-onderdelen.

Trainingen en onderhoud
Ook worden enkele naaimachines, en soms breimachines, te koop aangeboden. Mede met de opbrengst die daaruit voortvloeit, wordt de werkplaats uitgerust. In het atelier worden momenteel vooral bestellingen van schooluniformen uitgevoerd. De Rwandese Demobilisation and Reintegration Commission kwam inmiddels een kijkje nemen om te zien waar het project van Christine om draait. De bedoeling is dat een contract wordt afgesloten om trainingen en onderhoudswerkzaamheden te laten doorgaan.

Geen reactie's

Geef een reactie