Iedereen WMH: Agnes Notelé

In deze maandelijkse rubriek vertellen onze vrijwilligers, sympathisanten en werknemers wat Wereld Missie Hulp voor hen betekent. Persoonlijke verhalen van mensen die een wereld van verschil maken. Vandaag stellen we Agnes aan jullie voor. Samen met haar man bouwde ze een succesvol tuinbouwbedrijf uit. Nu zet ze zich actief in voor anderen door te vrijwilligen in verschillende organisaties, waaronder WMH.

Hoe ben jij bij WMH terechtgekomen?

“Vroeger was ik zelfstandige en runde samen met mijn man een tuinbouwbedrijf. We werkten hard en hierdoor had ik weinig contacten buitenshuis. Sinds mijn pensioen, 18 jaar geleden, zet ik me ten volle in voor onder meer WMH. In de eerste plaats wil ik door mijn engagement als vrijwilliger nieuwe mensen leren kennen en op nieuwe plekken komen.”

“WMH leerde ik kennen via vrienden. Vroeger kwam er jaarlijks iemand bij ons in de buurt kleding ophalen voor het goede doel, en dat inspireerde mij. Ook ik wou mij inzetten voor onze samenleving. Ik kom uit een groot gezin en leerde van jongs af aan delen en solidair zijn met elkaar. Deze opvoeding draagt volgens mij bij aan mijn ingesteldheid die ik vandaag heb. Ondertussen haal ik wekelijks kleding op in mijn buurt, en maak ik enkele rode kledingcontainers van WMH leeg. Dit doe ik door weer en wind, maar nog altijd met veel plezier.”

Wat doe jij precies met die kleding?

“Eenmaal mijn auto vol zit, breng ik de kleding naar een depot bij ons in de buurt. De chauffeurs van WMH komen het depot om de zoveel tijd leegmaken en brengen het textiel naar Boechout. Op deze manier worden de containers tijdig leeggemaakt, waardoor mensen hun kleding kunnen blijven doneren. Bovendien moeten de chauffeurs niet wekelijks op en af rijden wat tijd en geld bespaart.”

“Soms ruik ik, bij het openen van een container, de geur van vers gewassen kleding.”

Vind je naast kleding andere spullen in de containers?

“Het gebeurt inderdaad dat mensen speciale dingen achterlaten in de kledingcontainers. Wat we vaak tegenkomen zijn afvalzakken, of zakken met etensresten. Dat is minder aangenaam, zeker in de zomer. Het trekt ongedierte aan en het is extra werk om alle kleding over te dragen naar propere zakken. Onlangs had iemand er een verfpot zonder deksel ingegooid. Het was een boeltje toen we die container openden.”

Ik kan me voorstellen dat het geen leuk karwei is. Hoe ga je daarmee om?

“Ik til daar niet zwaar aan. We lachen eens goed met de situatie, en werken verder. Het is overigens niet altijd zo. Soms ruik ik, bij het openen van een container, de geur van vers gewassen kleding.”

“Mijn levensmotto is een lichtpunt zijn voor mensen in moeilijkheden.”

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?

“Ik ben in verschillende organisaties actief als vrijwilliger. Het is dus een groot deel van mijn leven, en ik zou het absoluut niet willen missen. De verschillende ontmoetingen en vriendschappen die ontstaan, zijn mijn grootste stimulans. Samenwerken met andere vrijwilligers schept een speciale band. Je moet samen iets bereiken en je komt makkelijk gelijkgestemden tegen. Ik haal er energie uit en koester mooie herinneringen.”

“Bovendien is het goede doel ook belangrijk voor mij. Een goede kennis van mij woont in Burkina Faso en doet er aan ontwikkelingssamenwerking. Ze bouwt er materniteiten en organiseert opleidingen voor vrouwen. Ook zij krijgt regelmatig steun van WMH. Wetende dat ik met mijn werk bijdraag aan haar project geeft mij voldoening. Ik doe het dus mede voor haar en alle andere ontwikkelingssamenwerkers.”

“Mijn levensmotto is een lichtpunt zijn voor mensen in moeilijkheden. Met die ingesteldheid ga ik elk engagement aan en bouw ik als vrijwilliger mee aan een betere samenleving. Ik hoop dat ik dit nog lang kan doen.”

 

Wil jij ook graag vrijwilliger worden bij WMH? Kijk dan hier hoe je ons zou kunnen helpen.

Geen reactie's

Geef een reactie