Bamboebakkerij Brazilië opent haar deuren

Het is zo ver! De bamboebakkerij in Brazilië van VZW Bamboostic is geopend. WMH gaf eerder al financiële steun aan dit bijzondere duurzame project en ontving onlangs het goede nieuws dat de bakkerij nu in werking is.

 

Armoede door nieuwe milieuwetgeving

Camburi, gelegen te midden van het nationaal park Serra do Mar, heeft door zeer strenge restricties die de milieuwetgeving oplegt te kampen met zware armoede. Jarenlang leefde de lokale bevolking in de jungle van kleinschalige akkerbouw en visserij maar dit veranderende door wetgeving rond natuurbehoud. Nu staan er hoge boetes op deze activiteiten.

Een tweetal grootgrondbezitters kochten grote stukken grond op van de ongeletterde lokale bevolking zonder dat ze zich hiervan bewust waren. Tot op heden is Camburi in handen van deze twee grootgrondbezitters en woont de lokale bevolking illegaal op andermans gronden waardoor men weinig geld noch moeite investeert in huizenbouw.
De strenge restricties van het Nationaal Park, het niet bezitten van gronden en de afgelegen ligging van het dorp waardoor er maar beperkte mogelijkheden tot een inkomen zijn, heeft de situatie in Camburi de laatste jaren verergerd.

 

Een duurzame oplossing

Gelukkig is de aanpak van het park Serra Do Mar de laatste jaren beetje bij beetje veranderd. Het beleid is nu vooral toegespitst op (natuur)educatie in plaats van natuurbehoud. Ook heeft het nationaal park enkele projecten opgestart ter verbetering van de levensomstandigheden in Camburi. Zo werd er reeds een coöperatie opgezet voor de vissers, wil men de hygiënische omstandigheden verbeteren door wc´s met septische put te installeren en wordt er volledige medewerking gegeven aan het Bamboostic project.
Dit project, opgericht door VZW Bamboostic focust zich zowel op ecotoerisme en bamboe. Er is een constante wisselwerking aanwezig tussen deze twee elementen. Zo kan bijvoorbeeld een mooi bamboegebouw van invloed zijn op het aantrekken van toerisme. De infrastructuur voor toeristen kan dan ook in bamboe opgetrokken worden.

WMH steunde de bouw van een bakkerij en een gemeenschapskeuken. Daarvoor werden natuurlijke en lokale materialen gebruikt zoals bamboe en leem. Zo wordt het gebruik van tropisch hardhout vermeden. De werken werden door plaatselijke krachten uitgevoerd, waarbij er tevens voorzien werd in een opleiding in bouwen met bamboe voor nieuwe generaties.

Foto’s: Nelson Kon

1 Reactie
  • Pingback:Ook WMH tekent voor een beter klimaat! - Wereldmissiehulp
    Geplaatst op 11:55h, 07 februari Beantwoorden

    […] installatie van zonnepanelen op ziekenhuizen en scholen in Afrika. In Brazilië opende onlangs een duurzame bamboebakkerij haar deuren. Ook steunden we in het verleden al duurzame landbouwinitiatieven, zoals dit project […]

Geef een reactie