Begijnendijk gaat 100% voor het goede doel

Waar komt de kleding terecht die je achterlaat in de kledingcontainers van Begijnendijk? De leden van Beweging.net en ‘Reik elkaar de hand’ gingen op onderzoek uit in hun gemeente, waar 24 containers staan in allerhande kleuren en vormen.

Werkgroep ‘Reik elkaar de hand’ zamelt al 30 jaar kleding in voor WMH. Zij weten dus waar de inhoud van de rode WMH kledingcontainers naartoe gaat. Maar hoe zit het met de andere textielcontainers?

Niet alle oude kleding naar het goede doel

Achter 13 kledingcontainers in Begijnendijk gaan commerciële organisaties schuil, voor wie het grootste deel van de opbrengst winst is. De andere 11 containers zijn wel van humanitaire organisaties.

De meeste inwoners van Begijnendijk waren niet op de hoogte van deze verschillen en deponeerden hun oude kledij in de dichtstbijzijnde container. Er van overtuigd dat al hun oude kleding naar het goede doel ging.

De leden van Beweging.net en ‘Reik elkaar de hand’ stapten daarom naar de gemeente Begijnendijk en vertelden over het probleem met de kledingcontainers: mensen denken dat al hun oude kleding wordt ingezet voor het goede doel, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn.

Nieuwe kledingcontainers in Begijnendijk

Daarop besloot de gemeente samen met Ecowerf* voor een nieuwe grijze container te gaan.  Nu staan er in Begijnendijk 24 dezelfde kledingcontainers, waarvan de opbrengst naar WMH, Oxfam-Solidariteit en De Kringwinkel Hageland gaat. Alle oude kledij gaat nu naar de Derde en Vierde Wereld.

Lees een uitgebreid artikel op de website van begijnendijk

Begijnendijk gaat 100% voor het goede doel!

 

*Ecowerf is de intercommunale die verantwoordelijk is voor de ophaling van afval in Begijnendijk. Hieronder valt ook de inzameling van kleding.

Op de foto bovenaan: Herman Ooms neemt de kledingcontainer officieel in gebruik. Hij is voorzitter van Beweging.net Begijnendijk en mede-oprichter van werkgroep ‘Reik elkaar de hand’.

 

 

 

3 Reactie's
 • Marcel De Roover
  Geplaatst op 14:15h, 13 oktober Beantwoorden

  Fijn initiatief dat ongetwijfeld de steun heeft/krijgt van de Begijnendijkse bevolking. Ik sta er alvast 100% achter. Proficiat aan Beweging.net en Reik elkaar de Hand met het bekomen resultaat. Tof dat het gemeentebestuur wilde meegaan in dit verhaal. Enige tijd geleden heb ik WMH bezocht en zelf mogen vaststellen wat een knap werk er hier -al vele jaren trouwens- wordt geleverd. De humanitaire organisaties verdienen onze volle steun en we mogen ze niet laten wegdrummen door commerciële organisaties die de ontvangen goederen niet ten goede laten komen aan de mensen waarvoor ze door de schenkers bedoeld zijn.

 • goossens guido
  Geplaatst op 11:59h, 14 oktober Beantwoorden

  Vind ik een zeer goede samenwerking. Veel mensen kennen het verschil niet tussen de verschillende soorten bakken! Niet alle kledingstukken gaan naar een goed doel!

 • Jan Schraepen
  Geplaatst op 05:46h, 15 oktober Beantwoorden

  Een grijze kledingbak?

Geef een reactie