Belinda bouwt aan betere gezondheidszorg in Kameroen

Belinda Mets is de bezieler van hulporganisatie Aid for Soumou. Ze biedt daarmee ondersteuning aan de inwoners van Soumou, een dorpje gelegen in het zuidelijke regenwoud van Kameroen. Tijdens een rondreis door dit land bracht Belinda een bezoek aan Centre de Santé in Soumou, een gezondheidscentrum dat zieken in de regio opvangt en verzorgt. De beperkte infrastructuur en de weinige aanwezige geneesmiddelen baarden Belinda zorgen. Eenmaal thuis besloot ze met Aid for Soumou hier iets aan te doen.

Malaria is in deze streek nog steeds een van de grootste doodsoorzaken bij baby’s en kinderen. Doordat er geen toegang is tot de juiste medicatie kan het Centre de Santé deze patiënten niet passend behandelen. Sinds 2014 bezorgt Belinda er medicatie tegen malaria en andere ziektes. Samen met de plaatselijke dokter stelt ze jaarlijks een lijst op met de nodige geneesmiddelen voor het volgende jaar.

Belinda brengt de medicatie naar Centre de Santé.

In 2015 ging Aid for Soumou een stap verder. Ze schakelden Ingenieurs Zonder Grenzen in om het gezondheidscentrum van zonnepanelen en een solaire frigo te voorzien. Zo had het medische team de mogelijkheid om vaccinatieprogramma’s voor kinderen op te starten. Deze geneesmiddelen moeten namelijk koel bewaard worden. Inmiddels namen al verschillende kinderen in de omgeving deel aan het programma.

Centre de Santé

Personeelsgebouw onder constructie

Intussen vinden steeds meer patiënten hun weg naar het gezondheidscentrum. Het centrum staat in voor de hulp en zorg van ruim 3500 inwoners. Het medische team breidde daarom uit: naast een dokter zijn er nu ook een assistent en een verantwoordelijke voor de geneesmiddelen. Maar het gebouw zelf is niet meer voorzien op zoveel patiënten en personeel. De personeelsleden wonen namelijk samen met de zieken in het Centre de Santé.

In samenwerking met WMH startte Aid for Soumou in 2019 de bouw van een personeelshuis. Het medische team zal hier verblijven waardoor er in het oorspronkelijke gebouw plaats vrij komt voor een aparte ziekenzaal, consultatieruimte en een klein labo. Dit zal de ziekenzorg in de regio fors vooruit helpen, en daar zijn we trots op. De metselwerken zijn afgerond en in 2020 werken ze de rest van het gebouw af. Wij kijken alvast mee uit naar het resultaat.

Geen reactie's

Geef een reactie