“De Collectie” brengt non-profits onder één dak

In de stad Antwerpen zal voortaan de non-profitsamenwerkingsovereenkomst ‘De Collectie’ de textielinzameling organiseren. De stad Antwerpen sloot daarvoor met De Collectie een concessieovereenkomst af.  Zo komt er een einde aan de wildgroei van textielcontainers en gaat de opbrengst integraal naar het goede doel.

In stad Antwerpen zijn er momenteel heel wat plaatsen waar textielcontainers op het openbare domein staan. Verschillende organisaties plaatsen en ledigen deze containers, waardoor de textielinzameling in de stad niet gecoördineerd verloopt. In 2015 besloot de stad dan ook om dit beleid te centraliseren en hiervoor een concessie uit te schrijven.

Non-profits slaan de handen in elkaar
Wereld Missie Hulp, Oxfam, Mensenzorg, Kindervriend en De Kringwinkel Antwerpen slaan dan ook onder de noemer ‘De Collectie’ de handen in elkaar om de textielophaling in de stad een niveau hoger te tillen. Frank Dingemans, woordvoerder van De Collectie: “We zijn ervan overtuigd dat we samen veel meer oud textiel kunnen inzamelen dan tot op heden het geval was.”

Nieuw netwerk en inzamelpunten
De groene, rode en nog anders gekleurde textielcontainers verdwijnen kortelings dus allemaal uit het straatbeeld. In de plaats komt een netwerk dat enerzijds inzet op huis-aan-huisophaling en inzameling via de stedelijke containerparken, anderzijds komt er een groot aantal locaties bij van nieuwe brengpunten. Ook voor Wereld Missie Hulp zal de ophaling vanaf nu in Antwerpen centrum via inzamelpunten gebeuren. Deze zullen alle soorten textiel verzamelen: tweedehandskledij, lakens en dekens, maar ook grotere lappen stof. Voor de plaatsing en de ophaling lopen er gesprekken met bpost en de NMBS. Er zullen ook een heel aantal gebouwen van de stad zich bij dit netwerk aansluiten.

Schepen Philip Heylen: “Naast initiatiefnemers van deze concessie wil de stad het lokaal hergebruik van textiel maximaal stimuleren door zelf een aantal brengpunten te organiseren. Vandaag openen we er eentje hier in de Permeke-bibliotheek, de komende maanden en jaren willen we naar een zo groot mogelijk aantal brengpunten gaan binnen de stedelijke infrastructuur.”

Voor meer informatie, breng een bezoekje aan de website van De Collectie.

1 Reactie
  • De Vos Marijke
    Geplaatst op 19:27h, 25 oktober Beantwoorden

    Bravo!

Geef een reactie