De kinderen van Project Anja

De ramp in Tsjernobyl staat in ieders geheugen gegrift. Gelegen in Oekraïne, aan de landsgrens met Wit-Rusland, ontplofte er in 1986 een kernreactor. De humanitaire ramp was enorm: de nabije omgeving werd volledig geëvacueerd en veel omwonenden kwamen later om ten gevolge van de radioactieve bestraling. Belgen Wim en Cathy gingen in 2006 ter plaatsen en verloren hun hart aan Anja, een ongeneeslijk ziek meisje. Het project Anja ontstond.

Verschillende initiatieven wilden de slachtoffers helpen, ook in België. Bij ons werden er gezondheidskampen opgericht, waarbij kinderen uit Wit-Rusland bij een Belgisch gastgezinnen verbleven. Wim en Cathy’s gezin deed met veel plezier mee.

Omdat ze de situatie ter plekke beter wilden begrijpen, reisden Wim en Cathy naar Gomel in Wit-Rusland. De stad ligt op zo’n 200 kilometer van Tsjernobyl en heeft te kampen met grote problemen in de gezondheidszorg. Verschillende kinderen met een ongeneeslijke ziekte of handicap krijgen er niet de zorg die ze nodig hebben. Veel van die ziektes zijn vermoedelijk te wijten aan de straling die vrijkwam bij de kernramp.

Alexandra heeft van bij de geboorte de ziekte Werdnig Hoffman Type 1

Anja is één van de kinderen die hulp nodig heeft. Op vierjarige leeftijd werd bij haar een hersentumor ontdekt, maar ze krijgt onvoldoende verzorging. De medische voorzieningen zijn namelijk beperkt en er is erg weinig financiële steun voor gezinnen met een ziek of gehandicapt kind. Na hun ontmoeting met Anja, besloten Wim en Cathy daarom zelf hun handen uit de mouwen te steken.

Er werd een werkgroep opgericht, met als doel om zorgbehoevende kinderen uit de regio financiële en materiële hulp te bieden. Zina, een gepensioneerde verpleegster ter plaatse, leidt alles in goede banen. Ze kent de problemen en behoeften van alle gezinnen van Project Anja. Ze maakt medische fiches op van alle kinderen, bekijkt welke hulpgoederen nodig zijn en welke zorg aangewezen is.

Met behulp van Wereld Missie Hulp sturen ze hulpgoederen zoals luiers, medicijnen en verzorgingsproducten op. Vandaag steunen we hiermee bijna dertig kinderen.

Geen reactie's

Geef een reactie