De omzwervingen van een radiostation

WMH verstuurt van alles naar de derde wereld. Kleding, medisch materiaal, voertuigen… en onlangs een compleet radiostation! Lees hieronder het verhaal van broeder Raf en de bevolking van Bondo.

‘Kan er bij ons geen radiostation geïnstalleerd worden, net zoals in andere bisdommen?’ De bevolking van het Congolese district Bondo stelde begin jaren ’90 deze vraag aan Broeder Raf, die zich al jarenlang inzet voor deze gemeenschap.

Broeder Raf wilde graag helpen, maar de oorlog die destijds woedde, stak een stokje voor het hele transportplan. In 2005 was het eindelijk zo ver. Het station dat broeder Raf al meer dan 10 jaar had klaarstaan werd plechtig ingehuldigd.

Het station functioneerde tot 2015. Door het tropisch warm en vochtig klimaat van Bondo ontstonden heel wat mankementen en was het station niet meer bruikbaar.

Maar ‘Nzambe alalaka’, letterlijk vertaald uit het Lingala: God slaapt nooit. De oplossing kwam dit keer uit Limburg. Mathieu Mondelaers stopte wegens ouderdom met zijn uitzendingen voor radio-Ham. Hij was daarom naarstig op zoek naar een gemeenschap in de derde wereld waar zijn installatie een tweede leven zou kunnen krijgen.

In zijn zoektocht naar een geschikte kandidaat voor zijn installatie contacteerde hij WMH. WMH bracht Mathieu Mondelaers en Broeder Raf samen en de zaak was rond. Of toch bijna. De installatie moest ‘enkel’ nog verzonden worden. Hierbij kwamen heel wat vervoersmiddelen en omzwervingen kijken:

 

  • van Ham naar WMH (waar alles in een container werd gestoken)
  • per camion van WMH naar de haven van Antwerpen
  • per boot van Antwerpen naar Matadi
  • per camion van Matadi naar Kinshasa
  • per boot van Kinshasa naar Kisangani, via de Congostroom
  • Vanaf daar was het nog 525 km. Op 125 km van Bondo verlaat men de grote baan en na vier uur rijden komt men aan de Likati-rivier. Daar werden de kisten op een vlot gezet die de Likati opvaart tot een plaats waar de weg terug berijdbaar is. Alles wordt dan op een aanhangwagen van een tractor gezet die na 60 km eindelijk aankomt te Bondo aan de linkerhoeve van de Uele-rivier. Daar is ook een vlot voorzien om alles aan de rechteroever te krijgen.

WMH’s verzendingsdienst zorgde in 2017 voor een goede afloop van dit hele verhaal.

1 Reactie

Geef een reactie