Dilbeek, een gemeente met het hart op de juiste plaats

Vanaf 2017 wordt textielafval in de gemeente Dilbeek enkel nog ingezameld via huis-aan-huisinzamelingen, het recyclagepark en de Kringwinkel. De kledingcontainers verdwijnen uit het straatbeeld. Zo komt er een einde aan de wildgroei van containers van commerciƫle organisaties die zonder de vereiste toelating en voornamelijk uit winstbejag textiel inzamelen.

Voor de huis-aanhuisinzamelingen doet de gemeente vanaf nu een beroep op drie sociale organisaties. Televil, Wereld Missie Hulp en Spullenhulp hebben de handen in elkaar geslagen om voortaan al het huishoudelijk textielafval in deze gemeente aan huis in te zamelen, te sorteren en zo te verwerken dat maximaal lokaal hergebruik mogelijk wordt en ook projecten in de derde en vierde wereld steun krijgen.

Vanaf nu wordt er ook elke twee maanden ingezameld, telkens op een donderdag. Voor de inzameling worden gemeentelijke textielafvalzakken gebruikt. Die worden half januari aan huis geleverd in een omslag met folder, en kunnen bijgevraagd worden bij de dienst milieu.

Tussendoor kunnen Dilbekenaren met textielafval ook terecht in het recyclagepark en de Kringwinkel. Het tijdperk van zoeken naar een kledingcontainer is dus voorbij.

Door deze vernieuwde textielinzameling hoopt de gemeente op een correcte manier de afvalberg verder te verkleinen, wordt lokaal afvalhergebruik gestimuleerd en worden er een aantal tewerkstellings- en ontwikkelingsprojecten gesteund.

Geen reactie's

Geef een reactie