11 jun Persbericht: Goed doel wordt uitgekleed door privébedrijven
Wereld Missie Hulp moet terrein op de tweedehandstextielmarkt prijsgeven
De vzw Wereld Missie Hulp (WMH) zamelde in 2018 bijna zes miljoen kilo tweedehandskleding in voor het goede doel. Een enorme hoeveelheid, maar toch bijna een half miljoen of 10% minder dan het voorgaande jaar. Het gevolg van veranderingen in de tweede-handstextielsector in Vlaanderen, stelt Algemeen Directeur Wim Smit. “Vzw’s zoals de onze worden steeds meer verdrongen door winstbejag.”
Vorige week publiceerde WMH haar jaarverslag voor 2018. Daaruit bleek dat de non-profitorganisatie steun bood aan 156 duurzame ontwikkelingsprojecten, goed voor zo’n €800.000. WMH, dat niet gesubsidieerd wordt, is daarvoor grotendeels afhankelijk van de inkomsten die ze uit tweedehandskleding haalt. “Een klein deel wordt opgestuurd als humanitaire hulp, maar het grote merendeel verkopen we aan gescreende opkopers”, vertelt Wim Smit. “De opbrengst investeren we vervolgens in onder andere onderwijs en werkgelegenheid om mensen rond de wereld de kans op een betere toekomst te bieden.”
Doordat de kledingcontainers van WMH op veel plaatsen niet meer mogen staan, daalt de opbrengst. Gemeentes bepalen wie de containers op hun terrein mag plaatsen en zowel goede doelen als privébedrijven kunnen zich kandidaat stellen. Er wordt rekening gehouden met enkele criteria, maar vaak blijkt de som geld waarmee een organisatie over de brug komt, doorslaggevend. Een slechte zaak voor goede doelen die geen financiële vergoeding kunnen bieden omdat ze dat geld aan mensen in nood schenken. Ondertussen bestaat de tweedehandstextielmarkt voor meer dan 50% uit commerciële inzamelaars.
Nieuwe wetgeving moest in 2018 voor duidelijkheid zorgen, maar dat bleek averechts te werken voor WMH. Gemeentes moeten nu een deel van hun terrein voorbehouden voor de hoogste bieder en een deel voor sociale organisaties. Uitgebreide sociale tewerkstelling is voor die laatsten een cruciale voorwaarde. Bijgevolg kunnen enkel maatwerkbedrijven zoals De Kringwinkel zich voor dat deel kandidaat stellen. “Kleinere vzw’s zoals WMH worden dus buitenspel gezet”, besluit Wim Smit.
De organisatie zoekt ondertussen actief naar oplossingen om de hoeveelheid ingezamelde kleding weer op te krikken. “We zetten onder andere in op meer kledinginzameling op privéterrein, bijvoorbeeld door onze partnerschappen met Lidl en JBC”, zegt Wim Smit. “We rolden recent ook ons ‘MVO-Kompas’ uit: in ruil voor een donatie koppelen we bedrijven aan een van de ontwikkelingsprojecten en adviseren we hen over duurzaam ondernemen”, vertelt hij. “Toch hopen we tegelijk dat politici en bevoegde ambtenaren de gevolgen van hun huidige textielbeleid inzien en eindelijk zullen ingrijpen zodat non-profits een gelijkwaardige plaats krijgen.”
bernadette van de vijver
Geplaatst op 19:31h, 11 juniheel jammer en onrechtvaardig!
Bij de ze wil ik zeggen dat de container bij het rusthuis prieelshof in Oordegem (9340) al een tijdje helemaal vol is!
Marlien De Vos
Geplaatst op 09:27h, 17 juniBedankt Bernadette, ik heb je opmerking over de volle container doorgegeven aan onze logistieke dienst!
Christiane Van Den Berghe
Geplaatst op 18:44h, 16 juniWaar vind ik nog zo’n container ?
Marlien De Vos
Geplaatst op 09:28h, 17 juniHier vind je de dichtstbijzijnde rode kledingcontainer in je buurt: https://www.wemakehope.be/rode-kledingcontainers/
Ria Verhaegen
Geplaatst op 08:37h, 26 juniBeste mensen,
De rode containers staan meestal niet zo goed in het zicht als andere ophaalcontainers voor klederen.
Indien er aan elke kerk 1 naast de hoofdingang zou staan, ‘goed in het zicht’, dat zou meer opleveren, zo denk ik?
Met vriendelijke groet,
Ria
Marlien De Vos
Geplaatst op 09:16h, 28 juniBedankt voor je reactie, Ria! Helaas mogen we onze rode kledingcontainers niet zo maar overal neerzetten. In samenspraak met de gemeente (en in bovengenoemde situatie, de kerk) bepalen we de plaats van de container.