Hulp om over naar huis te schrijven

“De druppel op een gloeiende plaat”, zo omschrijft pater Serge Desouter zijn werk in Madagaskar. Hij voegt er direct aan toe dat het een zeer gewaardeerde druppel is: “Voor de gemeenschap daar is het een verademing van sympathie en hulp die uit een onverwachte hoek komt. Ze zijn zeer verbaasd en verheugd dat er nog mensen zijn die hen niet vergeten.”

Madagaskar is een mooi land waar de natuurliefhebber zijn hart op kan halen aan de enorme biodiversiteit aan zeldzame planten en dieren. “Maar mooi zijn is niet voldoende, ook hier slaat de armoede toe”, schrijft Serge in een verslag aan WMH. Hij is als pater verbonden aan de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika (ook wel Witte Paters) en is sinds lange tijd actief in Madagaskar, waar hij afgelegen dorpen en arme stadswijken bezoekt.

Hij helpt waar hij kan en krijgt daarbij onze steun. Zo vertrok er een aantal maanden geleden een container met hulpgoederen naar Madagaskar en gaf WMH financiële steun toen er in 2017 een cycloon over het eiland raasde.

Met de hulpgoederen trok Serge het land in. Hij bezorgde onder andere schrijfmachines, kantoorbenodigdheden en didactisch materiaal in een arme wijk van de stad Tamatave en in de afgelegen regio Amparafaravola. Serge schrijft: “Al die exotische namen en plaatsen zeggen u waarschijnlijk niets, maar dat is juist het boeiende eraan: vreemde mensen veraf gelegen zijn ook onze broeders en zusters die we omsluiten in onze wereldwijde vriendschap.”

“Dankzij bijvoorbeeld de schrijfmachines kunnen de mensen daar nu gemakkelijker administratieve documenten opstellen. Ze hoeven geen honderd kilometer meer af te leggen om zaken te regelen. Het lokaal schooltje is nu wat schrijfgerief rijker. Dat wordt allemaal enorm gewaardeerd, weeral een klein stapje verder naar verbetering!”

Serge sluit zijn verslag af met een bedanking: “In naam van de lokale bevolking en het wijkcomité dank ik onze Belgische vrienden en vooral Wereld Missie Hulp zonder wie deze ondersteuning niet mogelijk was. Misaotra betsaka (dank u wel)!”

Geen reactie's

Geef een reactie