Hulp voor jonge kankerpatiënten in Wit-Rusland

Vandaag, 4 februari 2020, is het Wereldkankerdag en staan we stil bij de impact van kanker en oncologisch onderzoek. De kosten van kankerbestrijdende behandelingen en onderzoek zijn hoog, en daarom in sommige landen niet betaalbaar.  Caritas Minsk is één van de organisaties die zich inzet voor kinderen met kanker en hun families, via het St. Luke Social and Rehabilitation Center in Wit-Rusland.

Sinds de Tsjernobylramp in Oekraïne kent ook in Wit-Rusland het aantal kankerpatiënten een toename. Slachtoffers zijn voornamelijk kinderen en vermoedelijk zijn hun ziektes te wijten aan de straling die vrijkwam tijdens deze ramp. St. Luke vangt hen op en geeft ondersteuning en onderdak aan hun families.

In 2004 opende het onderzoeks- en behandelingscentrum zijn deuren in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. De patiënten komen vanuit het hele land en wonen dus niet altijd in de buurt. Bovendien is het vaak een lang proces van onderzoeken, behandelingen en herstel. Daarom zijn er bij het centrum drie huizen waar de families van de zieke kinderen onderdak krijgen. Dat de ouders in de buurt kunnen verblijven is een absolute meerwaarde. Elk jaar verblijven er 50 tot 80 gezinnen in de tijdelijke verblijfplaats van het centrum.

Met de steun van Wereld Missie Hulp voerde Caritas Minsk enkele renovatiewerken uit in de gebouwen. Zo werden onder meer de sanitaire voorzieningen en keukens aangepakt. Ook zijn de slaap- en woonkamers met nieuw meubilair weer gezellig gemaakt. De huizen zijn tiptop in orde om de volgende jaren nieuwe families te ontvangen.

Geen reactie's

Geef een reactie