Jij helpt de Rambiaschool

De afgelopen tijd steunden jullie de Rambiaschool, waardoor we al een deel van het project konden realiseren. We toverden de school om tot een grote bouwwerf en samen met de lokale gemeenschap werd al veel werk verzet.

Sanitair blok

We realiseerden een sanitair blok. Een grote verbetering ten opzichte van de oude toiletten die bestonden uit een diep gat in de grond met een plank erboven. Als het gat vol was werd het dichtgegooid en moest er een nieuw ‘toilet’ gegraven worden. Het nieuwe sanitaire blok is een duurzaam gebouw. Met een speciale machine kan het toilet geleegd worden. Ook kunnen de leerlingen nu hun handen wassen na het toiletbezoek.

Meisjesslaapzaal

Van de 400 leerlingen zijn er zo’n 100 wees. Zij hebben hun beide ouders verloren aan aids of malaria en zijn dus voor hun overnachting aangewezen op de school. Vroeger sliepen de meisjes in een te kleine, gehuurde slaapzaal op 2 km van de school. Onlangs werkten we de nieuwe meisjesslaapzaal af en nu is er voor iedereen een eigen bed op het schoolterrein. De meisjes hebben al laten weten dat ze enorm dankbaar en blij zijn met hun nieuwe slaapplek.

Jongensslaapzaal

Ook de jongensslaapzaal is bijna klaar. De fundering is gestort, de muren zijn gemetst en het dak ligt er op. De bouw gaat de laatste fase van de afwerking in en kan dan in gebruik genomen worden. De jongens kijken vol enthousiasme uit naar hun nieuwe slaapplaats. Waar ze vroeger met drie in één bed sliepen, kunnen ze binnenkort elk in hun eigen bed genieten van een rustige nacht.

Hoe het allemaal begon

In Rambia, een klein dorpje in Oeganda, staat de Rambiaschool. Een aantal jaar geleden bezochten we met Wereld Missie Hulp (WMH) de school voor het eerst en maakten kennis met de meer dan 400 enthousiaste leerlingen. Ook zagen we de hoge noden; de slechte staat van de klaslokalen en het gebrek aan slaapruimte voor de kinderen die moeten overnachten op school.

WMH besloot daarom een nieuwe school te bouwen. De leerlingen krijgen op deze manier toegang tot goed en degelijk onderwijs. Zo hebben ze later meer kans om in hun eigen levensonderhoud en dat van hun familie te voorzien.

Enkele weetjes

  • Tussen het puin en het stof van de bouwwerf, gaan de lessen gewoon door. De Rambiaschool gaat daar op een creatieve manier mee om. Zo verhuisden stoelen, banken en het krijtbord naar buiten voor één van de tekenlessen en dienden de bouwvakkers als tekenmodel.
  • Naast een twintigtal mannelijke bouwvakkers, is er ook een hardwerkende vrouw onder het gezelschap. Zoals je hier kan zien, doet ze zeker niet onder voor de mannen!
  • In 2020 werken we verder aan een goed functionerende school en gaat de volgende bouwfase van start.
Bekijk ook de filmpjes op bit.ly/rambiaschool en
extra foto’s op bit.ly/rambia­school­album­2019.
Geen reactie's

Geef een reactie