16 sep Persbericht: het milieu redden met tweedehandskleding
Non-profit Wereld Missie Hulp laat van oude kleding nieuw textiel maken
Tweedehandskleding die niet meer bruikbaar is, wordt doorgaans verbrand. Slecht voor het milieu en een gemiste kans. Vzw Wereld Missie Hulp (WMH) zamelt kleding in voor het goede doel en stelt nu een alternatief voor. Samen met een partner recycleert ze versleten kleding tot grondstoffen voor nieuw textiel. WMH is daarmee de eerste circulaire textielinzamelaar in Vlaanderen.
Zopas sloot WMH een overeenkomst met Wolkat, een Nederlands familiebedrijf in textielrecyclage. “We zochten naar een manier om onze tweedehandskleding circulair te verwerken,” zegt Algemeen Directeur Wim Smit. “Net over de grens vonden we Wolkat dat als enige onze grote hoeveelheden kon afnemen.” Per maand zal er minstens 100.000 kilogram textiel naar het bedrijf gaan. “Eens op dreef, voeren we die cijfers fors op,” voegt Wim Smit toe.
Afvalberg verkleinen
Op innovatieve wijze probeert Wolkat elk aangeleverd kledingstuk een tweede leven te geven. Het bedrijf beheert daarvoor het volledige recyclageproces zelf, van sortering tot nieuwe materialen. Bruikbare kleding wordt tweedehands doorverkocht en de rest wordt vervezeld om te dienen als grondstof voor nieuwe kleding of producten zoals laptoptassen. Vroeger was tot 50% van de ingezamelde kleding niet meer bruikbaar voor verkoop, een probleem waarvoor andere textiel-inzamelaars geen duurzame oplossing hebben. Dankzij Wolkat blijft er bij WMH slechts 10% afval over.
Wat gebeurt er met onze kleding bij Wolkat?
• 51% wordt verkocht, 39% wordt gerecycleerd. Er blijft 10% afval over dat verbrand wordt om zo energie op te wekken.
• 3% wordt verkocht in Europa (beste kwaliteit en vintage), 29% in Afrika en 19% in Azië.
• 23% wordt gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen, 16% wordt poetslappen.
• Nieuwe eindproducten bestaan voor 65 tot 95% uit gerecycleerd materiaal.
Het is een belangrijke stap naar een milieuvriendelijkere textielindustrie, die meer CO² uitstoot dan de lucht- en scheepvaart samen. “Modeketens en verkopers spelen een erg belangrijke rol, maar ook wij als textielinzamelaar willen ons steentje bijdragen aan een beter leefmilieu,” zegt Wim Smit. “En we werken niet alleen circulair, maar blijven ons eveneens voor het goede doel inzetten: onze opbrengsten uit de verkoop van kleding gaan naar ontwikkelingsprojecten in de hele wereld.”
Ontdek hoe de recyclage bij Wolkat werkt in dit filmpje! (Engelstalig)
Duurzaam alternatief voor gemeenten
Door dit duurzaam alternatief voor te stellen aan Vlaamse gemeenten, wil WMH opnieuw meer kleding inzamelen. “De afgelopen jaren verloren we veel terrein aan commerciële inzamelaars omdat die veel geld bieden om kledingcontainers te plaatsen,” zegt Wim Smit. “Dat kunnen wij als goed doel niet, maar door nog meer op duurzaamheid te werken, hopen we meer ademruimte te krijgen bij gemeenten die zich engageren voor een leefbare planeet.” Gemeenten die vanaf nu kiezen voor een samenwerking, krijgen van WMH de garantie dat hun kleding bij Wolkat terecht komt.
Ben van Hooijdonck
Geplaatst op 21:52h, 16 septemberEr staat iets raar in uw artikel, jullie stoten meer co² uit dan lucht en scheepvaart.?? Of lees ik dat fout ? In ieder geval pracht initiatief 💚 . Ik volg mvg Ben van Hooijdonck
Jorn Vennekens
Geplaatst op 08:55h, 17 septemberDag Ben,
Bedankt voor de steun! 🙂 De gehele textielindustrie stoot meer CO² uit dan de lucht- en scheepvaart samen. Daarmee bedoelen we de gehele keten van productie tot afvalberg. Een voorbeeld: door fast fashion (zoveel mogelijk keuze, elke week iets nieuw) wordt kleding van veel te lage kwaliteit geproduceerd. Veel kleding die dus snel in de vuilbak belandt omdat we ze niet meer kunnen recycleren. Dat is dus langs beide kanten jammer genoeg erg vervuilend.
Is het zo iets duidelijker? Mocht je nog vragen hebben, laat het ons gerust weten!
Olga Grishina
Geplaatst op 12:47h, 18 septemberWat een mooi initiatief! Ik koop praktisch geen nieuwe kleren en draag zeer graag tweedehands. Het is juiste tijd we beginnen aan milieu te denken. Ik steun jullie met beide handen!
tine melis
Geplaatst op 16:07h, 22 septemberFantastisch initiatief! Proficiat WMH!!!
Pingback:4 tips om je oude kleding een nieuw leven te geven - Wereldmissiehulp
Geplaatst op 11:32h, 13 november[…] Je kan natuurlijk ook je kleding aan het goede doel geven door je kleding in een rode kledingcontainer van WMH te doneren. Daarmee help je andere mensen én dat is meteen ook de snelste manier om je kledingkast leeg te maken. Ook versleten en kapotte kleding zijn bij ons welkom: die verwerken we tot nieuwe stoffen! […]
Pingback:Iedereen WMH: Bart Vanbets - Wereldmissiehulp
Geplaatst op 12:03h, 02 december[…] sorteerde per soort. Alle platte schoenen bij elkaar, en de hakken en laarzen apart. Sinds de samenwerking met Wolkat sorteren we zelf geen kleding meer en dat heeft ook invloed op mijn […]
Greet Vermeulen
Geplaatst op 12:59h, 05 decemberIk heb eigenlijk een vraag. Ik lees hier net 51´% word verkocht… Ik dacht eigenlijk dat de kleding die in doneerde GRATIS werd gegeven aan arme landen. En dan word er nog een deel “VIntage” verkocht ? Wat gebeurd er met die opbrengsten ?
Ik heb echt altijd oprecht gedacht dat de kleding die ik weggaf volledig en gratis aan armen werd gegeven.
Jorn Vennekens
Geplaatst op 13:28h, 05 decemberDag Greet, bedankt voor je berichtje! Lange tijd stuurden we kleding inderdaad op naar mensen in nood. Maar gaandeweg hebben we ontdekt dat zij afhankelijk werden van die kleding en nooit écht vooruit geraakten. Daarom zijn we in het verleden op zoek gegaan naar betere oplossingen en zijn we dus begonnen met het steunen van ontwikkelingsprojecten in onderwijs, gezondheidszorg, duurzame energie, … Zo geven we een duwtje in de rug aan zij die het nodig hebben, zodat ze zelf aan hun toekomst kunnen werken.
De kleding die we inzamelen, wordt inderdaad verkocht en met die opbrengst gaan we vervolgens projecten steunen. Dat kan met geld, maar ook door het opsturen van materiaal (bv. zonnepanelen) met onze verzendingsdienst. Door je kleren aan WMH te schenken, ben je er dus nog steeds zeker van dat je wereldwijd mensen zo goed mogelijk helpt.
Is het antwoord dat je zocht? Mocht je nog vragen hebben, laat het zeker weten!
Jorn van het WMH-team