Na regen komt zonneschijn

De medische mogelijkheden van ziekenhuizen in de regio Bukavu zijn eerder beperkt. Veel van deze ziekenhuizen beschikken niet over de nodige apparatuur en infrastructuur, of weten onvoldoende hoe ze die moeten onderhouden. Daarom zocht Artsen Zonder Vakantie (AZV) naar duurzame oplossingen.

In 2016 startte AZV met het project ‘Jenga Maarifa’, wat Swahili is voor ‘kennis opbouwen’. In een twintigtal ziekenhuizen worden praktijkgerichte opleidingen gegeven aan lokale technici zodat zij biomedisch materiaal kunnen onderhouden en herstellen. Aanvullend zet AZV in op de actieve verbetering van medische instrumenten en basisinfrastructuur om water en elektriciteit te voorzien.

Het Nyantende ziekenhuis groeide met dit programma uit tot dé referentie in de lokale gezondheidszorg. Naast klassieke medische dienstverlening werd het een vormingscentrum waar afgestudeerde artsen stagelopen. Een van de grote uitdagingen van het ziekenhuis is om een stabiele en betaalbare elektriciteitstoevoer te verzekeren. Dit is immers nodig om ziekenhuisapparatuur te laten functioneren.

Door te investeren in zonnepanelen,
garanderen we energie voor het hele ziekenhuis.

Om dit probleem op te lossen, werden zonnepanelen, opslagaccu’s, kabels en andere materialen door AZV aangekocht en naar Bukavu verscheept met de steun van WMH. Door te investeren in zonnepanelen, garanderen we dat de medische toestellen in het ziekenhuis niet zonder stroom vallen.

Om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen optimaal gebruikt worden, organiseert AZV jaarlijkse summer schools. Tijdens de zomermaanden wordt er bijscholing voorzien aan de opgeleide techniekers zodat zij weten hoe ze het materiaal beter kunnen onderhouden en repareren indien nodig. Ook deze zomer werd er zo’n opleiding voorzien rond het beheer van zonnepanelen.

Artsen Zonder Vakantie is actief in verschillende landen. Om meer te weten over hun projecten, kan je een kijkje nemen op hun website azv.be.

Dit artikel is een online versie van het stuk dat verscheen in themanummer ‘In Congolese voetsporen’ van ons MERCIE-magazine dat in augustus 2019 verscheen. Lees zeker ook onze andere artikels omtrent de Democratische Republiek Congo en welke projecten WMH daar steunt!

Geen reactie's

Geef een reactie