Naaiopleiding verandert het leven van Bolivianen Nelly en Sonia

In 2016 leverde WMH een bijdrage aan het ontwikkelingsprogramma van Via Don Bosco. Voor wie Via Don Bosco niet kent; deze Belgische ngo steunt al meer dan 45 jaar onderwijsinstellingen en tewerkstellingsinitiatieven voor jongeren in Afrika en Latijns-Amerika.

Hun ontwikkelingsprogramma is geënt op drie pijlers:

  • verbeteren van het onderwijsleerproces in 7 opleidingscentra
  • versterken van het management van deze centra
  • begeleiding naar de arbeidsmarkt en ondernemerschap.

 

Eén van de onderdelen van het programma is de opleiding ‘Snit & Naad’. Nelly en Sonia volgden deze naaiopleiding en getuigen over de impact hiervan op hun leven.

Nelly:

“Mijn naam is Nelly RíosGuzmán. Ik ben 23 jaar oud en geboren te Yapacaní. Ik ben een alleenstaande moeder van een meisje dat nu 7 jaar oud is. Ze gaat naar school in het ColegioGerman Busch. Omdat ik zwanger werd op jonge leeftijd kon ik mijn studies niet afmaken. Ik heb geen spijt dat ik een dochtertje heb, maar het is een grote verantwoordelijkheid omdat ik genoeg geld moet verdienen om kleding en eten te kopen, en de dokter te betalen wanneer ze ziek is.

Ik heb me ingeschreven aan het Instituut María Auxiliadora in de richting snit & naad omdat dat een van de alternatieven was die ik voorop had gesteld in het geval ik niet naar de universiteit kon gaan. Ik ben een eigen atelier begonnen, wat me veel moeite heeft gekost, maar ik ben blij dat ik mijn eigen baas ben. Het heeft me toegelaten mijn economische toestand te verbeteren en te kunnen instaan voor mijn dochtertje.”

 

Sonia:

“Ik maakte thuis al kleding, maar ik wilde me verder ontplooien en daarom heb ik me ingeschreven voor de naaiopleiding aan MA Yapacaní. Ik ben moeder van twee kinderen en mijn inkomen laat me toe om voor hen te zorgen. Mijn zaak draait goed, en op termijn zou ik graag kleding ontwerpen die ik aan de groothandel kan verkopen. Ik zou dit graag in samenwerking met een paar andere ontwerpers ontwikkelen. Ik raad jongeren aan om te studeren, want dat is goed. En om een naaiatelier op te starten heb je niet veel nodig: naaimachine, stoffen, draad, schaar, een tafel en een strijkijzer, dat is alles. Een goede raad: geduldig zijn. Zonder geduld zal men niet slagen. En doorzetten. Zo geraakt men verder in het leven.”

Geen reactie's

Geef een reactie