Brazilië – Duurzame Bamboe Bakkerij

Wat?

Bamboostic vzw zet zich in voor de arme bevolking van Camburi.

 

Hoe?

De organisatie zorgt voor betere huisvesting en een nieuwe bron van inkomsten voor de lokale bevolking, waarbij de plaatselijke milieuwetgeving wordt gerespecteerd.

 

WMH helpt mee

WMH geeft financiële steun voor de bouw van een bamboe bakkerij.

Over Bamboostic vzw

Bamboostic vzw is opgericht in 2004 en focust zich op ecotoerisme en bouwprojecten met bamboe. Bouwen met bamboe is goedkoop, ecologisch en duurzaam. Het team van Bamboostic bestaat uit architecten, communicatiespecialisten en bouwkundig ingenieurs.  Ook gaan er op regelmatige basis vrijwilligers mee naar Camburi om te helpen bij de bouwprojecten.

2017-060 BAMBOO-8

Problematiek

Camburi is gelegen in het Atlantisch regenwoud. Jarenlang leefde de lokale bevolking in de jungle van kleinschalige akkerbouw en visserij, maar sinds de milieuwetgeving veranderd is, staan er hoge boetes op deze activiteiten. Twee grootgrondbezitters kochten alle grond en nu woont de lokale bevolking illegaal op andermans gronden waardoor men weinig geld noch moeite investeert in huizenbouw. De strenge restricties van het Nationaal Park, het niet bezitten van gronden en de afgelegen ligging van het dorp waardoor er maar beperkte mogelijkheden tot een inkomen zijn, heeft de situatie in Camburi de laatste jaren verergerd. Tot op heden zijn er nog altijd geen water- of rioleringsvoorzieningen waardoor vervuild rivierwater kinderen vaak ziek maakt. Ook zijn er problemen rond drugs en drankmisbruik.