Mali – Schoolprojecten in afgelegen dorpen

Wat?

Mali-ka-di helpt de bevolking van twee zeer afgelegen dorpen (Fintiguila en Touana) in Mali.

 

Hoe?

De organisatie bouwde een schooltje met zonne-energie-installatie in Fintiguila. Binnenkort startten ze met een soortgelijk project in het naburige Touana.

 

WMH help mee

WMH steunde dit project met vijf naaimachines en gaf ook financiële steun.

Over Mali-ka-di

Mali-ka-di is een kleinschalig duurzaam project in Mali dat naar zelfredzaamheid van de plaatselijke bewoners streeft. In 2011 bouwden ze op vraag van het dorpshoofd een schooltje, dat nu is uitgegroeid tot zes studiejaren. Mali-ka-di legt sterk de nadruk op praktische vaardigheden, waardoor leerlingen na het verlaten van de school ook lokaal werk kunnen vinden en kunnen meehelpen aan de ontwikkeling van de regio. Vanaf het derde leerjaar krijgen de jongens en meisjes (naast lezen, schrijven, rekenen en Frans) ook les in schrijnwerkerij, breien, haken en ecologische landbouw. De naaimachines van WMH worden ingezet voor de nieuw op te starten opleiding kleermakerij. Onlangs kreeg de organisatie 100 zonnepanelen die in het dorp geïnstalleerd worden zodat er ook elektriciteit is.

water halen met 2,1! DSCF4439
1ste schriften worden uitgedeeld DSCF4078b

Problematiek

Onderwijs is een groot probleem in Mali. Enerzijds omdat de regering geen geld heeft om scholen te bekostigen. Anderzijds omdat het gebruikelijke onderwijsmodel weinig kansen biedt aan jongeren om werk te vinden en daarmee ook niet ten goede komt aan de ontwikkeling van het land. Daarom kiest Mali-ka-di ervoor om kinderen al op jonge leeftijd praktische vaardigheden te leren. De organisatie merkt nu al het effect daarvan in het dorp: door de verkoop van de producten die de leerlingen op school maken, is de armoede verminderd. Ook is er nu een toekomst perspectief in het dorp ontstaan, wat voordien ontbrak.