Peru – Hulp voor vrouwen in sloppenwijk

Wat?

Ngo Padma helpt kansarme vrouwen uit de sloppenwijk Villa el Salvador te Lima, Peru.

 

Hoe?

De vrouwen krijgen psychologische begeleiding en kunnen workshops en opleidingen volgen om hun zelfstandigheid te vergroten.

 

WMH helpt mee

WMH steunt het sociale bedrijfje Puriy. Hier worden kansarme vrouwen opgeleid en tewerkgesteld.

Over ngo Padma

Tijdens haar studie psychologie aan de KULeuven trok Liesbet Willems in 2005 voor een stage naar Peru voor vzw Suyana Peru. Twee jaar later ging ze terug om er te gaan werken. In 2012 richtte ze zelf ngo Padma op. Padma biedt kinderen, jongeren en vrouwen uit de sloppenwijk Villa el Salvador in Lima psychologische begeleiding om zo hun levenskwaliteit te verbeteren. In 2014 startte Liesbet het sociale bedrijfje ‘Puriy’ op. Vrouwen maken hier kinderschoentjes, handtassen en portefeuilles en kunnen op die manier zelf in hun onderhoud voorzien.

liesbet willems peru wmh 540
sloppenwijk peru 540

Problematiek

Hoewel de economische toestand van Peru verbeterd is, is er een enorme kloof tussen arm en rijk. Eén van de verklaringen hiervoor is dat er erg veel corruptie is. Peru wordt ook ge¬zien als een land waar veel geweld is, met een geschiedenis van politiek geweld en hoge cijfers van huiselijk en seksueel geweld. Vrouwen en kin¬deren zijn de meest kwetsbare groe¬pen. Daarnaast is er amper aandacht voor de gezondheid en het onderwijs is er van slechte kwaliteit.
In de sloppenwijk Villa el Salvador heeft slechts 17% van de inwoners werk. Het is één van de districten met het hoogste aantal meldingen van fysiek en seksueel geweld.