Syrië – Hulp voor slachtoffers oorlog

Wat?

SOS Syrian Children zet zich in voor Syrische kinderen die slachtoffer zijn van de aanhoudende oorlog.

 

Hoe?

De organisatie is actief in Aleppo (Syrië) en helpt ook vluchtelingenkinderen in Turkije.

 

WMH helpt mee

WMH geeft een financiële bijdrage voor de aankoop van schoenen voor 400 kinderen. In het verleden hielp WMH ook bij de verzending van containers met hulpgoederen naar Syrië.

Over SOS Syrian Children

SOS Syrian Children verzond in 2013 drie containers naar Aleppo met kinderkleding, luiers, melkpoeder, dekens, speelgoed, schoolgerief, rolstoelen en ziekenhuismateriaal. WMH hielp bij deze verzendingen. Vanaf 2014 veranderden zij hun werkwijze, omdat de situatie in Syrië steeds verder verslechterd. Waar de organisatie eerst als principe had om geen geld naar Syrië te sturen, blijkt dat nu de enige mogelijkheid om de mensen daar te helpen. SOS Syrian zamelt geld in en koopt daarmee hulpgoederen aan in Syrië en in het grensgebied van Turkije. Zo kunnen zij beter inspringen op de acute noden van de mensen.

wmh-sos-syrian-melkpoeder
syrie-kinderen-op-de-vlucht-wmh-sos-syrian-children-project

Problematiek

De Syrische burgeroorlog (of Opstand in Syrië)  begon als een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en fracties in 2011. In juni 2014 veranderde de oorlog, omdat de militanten van IS (Islamitische Staat) begonnen met hun strijd voor een eigen kalifaat.

SOS Syrian Children richt zich vooral op kinderen in de regio Aleppo, omdat ze zeer weinig hulp krijgen. Er zijn namelijk vrijwel geen internationale hulporganisaties ter plaatse, omdat het erg gevaarlijk is voor de hulpverleners om er hun werk te doen. SOS Syrian Children werkt enkel met lokale medewerkers die ze 100% vertrouwt. Ook houdt de organisatie voortdurend in het oog of de goederen bij de juiste mensen terecht komen. De nood is namelijk erg hoog. De bevolking leeft vaak in mensonwaardige omstandigheden in geïmproviseerde tentenkampen of barakken op het platteland van Syrië, of in Turkije bij de Syrische grens.