11 mrt Recht op zorg voor álle kinderen
Vandaag, 15 maart 2020, is het Dag van de Zorg. Tal van Belgische organisaties komen hiermee in beeld voor hun werk op eigen bodem, maar ook in het buitenland is er aandacht nodig voor zorg. Sterker nog, het is een recht. En daar zet de organisatie SEECHILD zich in Oeganda actief voor in.
Jammer genoeg is dit niet overal vanzelfsprekend. Zo heeft meer dan één op tien van de Oegandese kinderen een fysieke en/of mentale beperking. Door het stigma dat hierrond heerst, schaamt de familie zich vaak en schermen ze de kinderen af van de buitenwereld. Of erger, mede door de financiële tol zien sommige ouders geen andere uitweg en doden ze hun eigen kind. Naast het taboe rond de handicap is er ook een groot gebrek aan officiële begeleiding en voorzieningen.
De organisatie Seechild wil deze kinderen en hun families de nodige ondersteuning geven. Seechild werd opgericht in 2017 door Fred Matovu en enkele vrienden, allen met meer dan tien jaar ervaring in de zorg voor mensen met een beperking en de begeleiding van kwetsbare kinderen.
Het doel van de organisatie? De discriminatie van kinderen met een beperking tegengaan en hun
Kinderen met een beperking worden soms vermoord door hun eigen moeder, een fenomeen dat ‘mercy killing’ of ‘genademoord’ wordt genoemd. Dat wist journalist Luk Dewulf ons te vertellen in zijn reportage, die hij vorig jaar voorstelde bij WMH.
weerbaarheid verhogen, voornamelijk met scholingsprogramma’s. Ze werken daarbij vanuit een oprecht geloof in de kinderen en hun potentieel. Hun motto vat het mooi samen: ‘Skilling disarms Disability’, oftewel ‘door vaardigheden bevrijden van de beperking’.
“Het motto van SEECHILD: ‘Skilling disarms disability’, oftewel ‘door vaardigheden bevrijden van de beperking’”
Door het aanbieden van assertiviteits- en emancipatietrainingen, maar ook opleidingen in algemene -en beroepsvaardigheden, hopen ze dat de jongeren zich later beter kunnen integreren in de maatschappij. En op termijn zelfstandiger kunnen leven. Seechild erkent ook het belang van de familie en omgeving van de kinderen door trainingsworkshops te organiseren over het omgaan met een beperking.
Wereld Missie Hulp zet zijn schouders al enkele jaren onder dit mooie initiatief. We financieren de bouw van een professioneel trainingscentrum met moderne faciliteiten in Mpigi, zo’n veertig kilometer van de hoofdstad Kampala. Hier kunnen honderd jongeren tussen elf en zeventien jaar, samen met hun families, terecht voor steun en begeleiding.
Zo werken we samen aan een betere toekomst voor alle kinderen met een beperking in Oeganda, want ieder kind heeft recht op zorg.
Geen reactie's