Toegankelijke basiszorg voor Oegandese senioren

In Oeganda leven veel senioren in slechte omstandigheden. Op oudere leeftijd is het niet meer evident om voor jezelf te zorgen en er is geen aangepaste zorgverlening. Dit viel ook Stellah Kakura op, tijdens een bezoek aan haar moederland. Als ervaren verpleegkundige in de ouderenzorg kwam ze met een oplossing.  Zo ontstond vzw Nyumba Ya Wazee, een dagcentrum dat ouderlingen ondersteunt en voorziet in onder meer voedsel en gezondheidszorg.

Nyumba Ya Wazee is een seniorenhuis in Jupanyodo waar dagverzorging en medische hulp voor ouderen centraal staan. Ouderen die geconfronteerd worden met verwaarlozing en falende zorgverlening worden er ondersteund. “In Oeganda is het niet ongewoon om in een krant te lezen dat er ouderen sterven aan de hongerdood en pas enkele dagen later levenloos teruggevonden worden in hun hut”, legt Stellah uit. “Diegenen die gespaard blijven van zo’n noodlot, leven in erbarmelijke omstandigheden.”

“In Oeganda is het niet ongewoon om in een krant te lezen dat er ouderen sterven aan de hongerdood en pas enkele dagen later levenloos teruggevonden worden in hun hut”

Familiale netwerken dragen traditioneel zorg voor ouderen in Oeganda, maar door jarenlange oorlogen zijn die banden volledig ontwricht. Ouderen die vluchtten voor oorlog, botsen daardoor bij terugkeer op grote problemen om voor zichzelf te zorgen. Stellah ziet dagelijks het contrast tussen ouderen in België en in Oeganda. “In Oeganda is een toilet een put in de grond, een douche is een emmer met water en voor stromend water moet je een wandeltocht van dertig minuten in de hitte doorstaan. Een bijkomend probleem is dat ouderen zich niet kunnen bukken tot het niveau van de waterpomp. Vaak komen ze met lege handen terug naar huis.”

Ook is er nood aan medicijnen en medische zorg. Hoewel er ziekenhuizen in de regio zijn, kunnen ouderen er niet terecht. Een vaak gehoorde reactie van verplegers en dokters is dat ouderen het niet waard zijn om medicijnen te geven en hun lot moeten afwachten.

Een vaak gehoorde reactie van verplegers en dokters is dat ouderen het niet waard zijn om medicijnen te geven en hun lot moeten afwachten.

Dankzij de steun van Wereld Missie Hulp kan Nyumba Ya Wazee de ouderen voedsel, medicijnen en andere zorg geven. Ook de aanleg van een waterput verbeterde hun levensomstandigheden. Maar er staat nog heel wat werk op de planning. Het aantal ouderen neemt toe en het kleine, gehuurde dagcentrum heeft onvoldoende materiaal en ruimte om iedereen op te vangen.

Stellah kocht een stuk grond tegenover het huidige dagcentrum voor de bouw van een groter centrum. Naast een keuken, sanitair en ruimtes voor medewerkers en externe bezoekers, wordt er ook een therapieruimte en conferentiekamer ingericht. Zo zijn er meer mogelijkheden voor therapie en medische raadpleging.

Wil jij deze ouderen in Oeganda steunen? Doneer je oude kleding aan WMH en werk mee aan betere levensomstandigheden voor de ouderen.

Geen reactie's

Geef een reactie