Viviane zet haar missie verder

Viviane Meyns trok jaren geleden naar een missiepost in Katanga, gelegen in de Democratische Republiek Congo, en gaf er les aan het plaatselijke college. In 1973 keerde ze terug naar België, maar haar drang om te helpen bleef bestaan. Ze ondersteunt de inwoners van Katanga nog steeds op verschillende manieren.

Jaarlijks bezoekt Viviane haar vroegere woonplaats in Congo en voert ze verschillende taken uit om de bevolking vooruit te helpen. Zo geeft ze onder meer computerlessen aan leerlingen, leerkrachten en directieleden van het college Malkia in Lubumbashi. Haar man Luc leidt plaatselijke loodgieters op zodat zij gebruik kunnen maken van een speciaal waterzuiveringsinstallatie. Elk jaar zijn er duizenden zieken en sterfgevallen doordat ze besmet en vervuild water drinken. Dit waterzuiveringssysteem biedt hier een oplossing voor.

Ook verstuurt Viviane hulpgoederen naar scholen, medische posten en ziekenhuizen. Tijdens haar bezoek gaat ze langs op de verschillende plekken waar ze

Viviane geeft computerlessen aan het college Malkia.

spullen bezorgt. Ze bekijkt of het materiaal goed is aangekomen en bespreekt samen met het plaatselijke personeel waar ze verder nood aan hebben. Eenmaal in België zoekt ze die goederen bij elkaar.

Een aantal van deze ziekenhuisbezoeken doet ze in functie van haar job bij vzw Memsaada. Deze organisatie verzamelt nieuw en tweedehands medisch materiaal en apparatuur, en bezorgt dit in de regio. Om de hulpgoederen ter plaatse te krijgen, maken Viviane en Memsaada gebruik van de humanitaire verzendingsdienst van Wereld Missie Hulp.

Onze organisatie verstuurt via de haven van Antwerpen regelmatig naar Congo. Dat gebeurt meestal met groepagecontainers, waardoor iedereen goedkoop kan versturen. Zo ook Viviane. We kijken er naar uit om in 2020 opnieuw materiaal voor haar te versturen!

Viviane verstuurt hulpgoederen naar scholen, medische posten en ziekenhuizen met behulp van WMH.

2 Reactie's
 • D'hont Lode
  Geplaatst op 14:02h, 30 december Beantwoorden

  WAW !!! Een groot respect voor je vrijwilligers werk in Congo , mijn geboorteland !!! Ben in Mbandaka geboren en heb een Congolese adoptiezoon geboren in Kinshasa !!!! Dank je voor het mooie werk dat je doet !!!! Een liefdevol 2020 toegewenst aan jou en je familie !!!

  • Viviane Meyns
   Geplaatst op 15:38h, 03 januari Beantwoorden

   Bedankt, Lode! Met mijn man woonde ik lang geleden in een broussepost in Kansenia (op 300 km van Lubumbashi, Katanga). We beloofden er ooit terug te gaan om opnieuw samen te werken met en voor de Congolezen. Mijn man installeert er waterzuiveringsinstallaties en ik geef er les Toegepaste Informatica.
   Het is voor ons een ware roeping, helemaal geen opdracht.
   We sturen heel wat materiaal op via Wereldmissiehulp en zijn zeer tevreden dat ALLES ter plaatse komt.
   Bedankt voor je reactie maar het is helaas een kleine druppel op een hete plaat … Mocht je willen helpen … neem gerust contact op.
   En ja, wij hebben ook een Congolese adoptiezoon …
   Vriendelijke groeten
   Vivane (en Luc)

Geef een reactie