Vrouwen voor vrouwen

Jaarlijks helpt de organisatie Caritas Spes zo’n 120.000 hulpbehoevenden in Oekraïne. Dat doen ze door het uitdelen van voedsel, kleding en medicijnen, en door programma’s tegen armoedebestrijding op poten te zetten. Ook vrouwen spelen daarin een belangrijke rol, niet in het minste voor andere vrouwen. Daarover spraken we met medewerkers Olena en Tetjana.

Olena Noha en Tetjana Kalinichenko vervullen beiden een belangrijke functie bij Caritas. Olena is er al 19 jaar aan de slag en is vandaag als projectmanager een drijvende kracht achter de hulporganisatie. Tetjana is een jaar in dienst en staat in voor het leggen van mediacontacten en het vergroten van de naamsbekendheid.

Vrouwen spelen een belangrijke rol bij Caritas Spes, niet in het minste voor andere vrouwen.

Maar ze zijn niet de enige vrouwen binnen de organisatie. Er werken evenveel mannen als vrouwen, waaronder tientallen als vrijwilliger. Elk van hen zet zich dagelijks in om armoede te bestrijden. Dat doen ze onder andere tijdens jaarlijkse zomerkampen, in verzorgingstehuizen en in een kinderopvang. Veel vrouwen zijn ook eindverantwoordelijke voor de goede organisatie van deze activiteiten.

Een aantal projecten zijn specifiek opgericht om vrouwen een duwtje in de rug te geven. Zo zijn er nationale projecten voor de gezondheidsbevordering en het ondersteunen van alleenstaande moeders, alsook ter ondersteuning van slachtoffers van huiselijk geweld of voor zij die gevlucht zijn uit oorlogsgebied.

Voedselbedeling bij Caritas Spes.

Olena en Tetjana zijn er van overtuigd dat vrouwelijke medewerkers van Caritas net daar een groot verschil kunnen maken. Zij kunnen zich bijvoorbeeld beter inleven in de verhalen van de alleenstaande moeders of vrouwen die het slachtoffer werden van huiselijk geweld. Toch werken beide dames graag met zowel mannen als vrouwen. Of, zoals Tetjana het samenvat: “we zijn allemaal verschillend, maar tegelijk hetzelfde.”

Dit artikel is een online versie van het stuk dat verscheen in themanummer ‘Sterke vrouwen’ van ons MERCIE-magazine dat in december 2019 verscheen. Lees zeker ook onze andere artikels over projecten voor en door vrouwen.  

Geen reactie's

Geef een reactie