Warme kerstwensen

We doen het al redelijk goed. We brengen oude kledij naar de talrijke kledingcontainers. Sociale organisaties maken ze leeg en onze oude kledij krijgt een nieuw leven in verre landen of in kringwinkels. Tenminste, dat is wat de meesten van ons denken. Want zo is het verhaal van de kledingcontainer ooit gestart.

In Begijnendijk zamelt de organisatie “Reik Elkaar de Hand” al meer dan 30 jaar kledij in voor sociale projecten van Wereldmissiehulp. Het zijn mooie en warme projecten!

Ondertussen merkten een aantal aandachtige vrijwilligers dat er steeds meer kledingcontainers in de straten verschenen in verschillende kleuren en met verschillende benamingen. Beweging.net Begijnendijk en “Reik elkaar de Hand” gingen samen de baan op, om uit te zoeken hoe de vork aan de steel zat. Snel leerden ze dat slechts een deel van de containers bedoeld was voor sociale projecten in noord en zuid , en dat een ander deel zuiver commerciële belangen diende.

Verwarrend dus voor de inwoners en ook wel misleidend. Want commerciële bedrijven maken handig gebruik van slimme trucs. Als een commercieel bedrijf, een minimaal bedrag stort voor een project in het Zuiden, dan plakken ze een reuze foto van een Aziatisch kind op hun container. Fout? Neen, maar wel misleidend. Een ander commercieel bedrijf gebruikt de naam “Curitas”. En reken maar dat de meeste voorbijgangers “Caritas” lezen. Fout? Neen, maar opnieuw misleidend.

De vrijwilligers van Bewegingspunt Begijnendijk en “Reik elkaar de Hand” gingen samen aan de slag. Samen tegen armoede! Samen de gemeente overtuigen dat het ook anders kan. Samen ervoor zorgen dat sociale organisaties en de gemeente “elkaar de hand reiken” en resoluut en duidelijk kiezen voor sociale doelen, in Noord èn Zuid. Oxfam-Solidariteit, De Kringwinkel Hageland, Wereldmissiehulp en Ecowerf werkten al eerder samen in Boutersem. Samen ontwierpen ze een nieuw logo voor
de kledingcontainers. Ze verdelen de taken en de beurtrollen om de containers leeg te maken.

Sinds september dit jaar vind je in de gemeente Begijnendijk enkel nog grijze kledingcontainers die voor 100 % sociale doelen steunen. Duidelijkheid scheppen voor inwoners, het middenveld en de gemeente samen in touw voor sociale doelen, en zo samen tegen armoede. Het kan dus allemaal gecombineerd in één actie. Welzijnszorg benadrukt het dit jaar in hun eindejaarscampagne. 1 op 7 leeft in armoede in ons land. 6 op 7 leven dus niet in armoede. 7 op 7 kunnen samenwerken. In Begijnendijk is dat gelukt, dankzij de volgehouden inspanning van enkele overtuigde en vooral taaie vrijwilligers. Puik resultaat! Een opsteker ook voor andere gemeenten.

Straks wordt het Kerstmis. Ook voor mensen in armoede. Wereldwijd wordt het gevierd in vele kleuren. Wensen worden uitgewisseld in vele talen. Wensen van vrede, voor iedereen, voor elke vrouw, elke man, elk kind, in Noord en Zuid, in Oost en West. We blijven het doen. Zonder vrede, kan de wereld, een dorp, een familie, een relatie, … niet bestaan. Zonder concrete acties om aan die vrede te werken, kan de wereld, een dorp, een familie, een relatie, …. niet bestaan.

Wil je meer info over de actie van Begijnendijk?
Contacteer Herman Ooms
(herman.ooms@skynet.be; 0496 52 02 70)

Artikel verschenen in VISIE op 23 december 2016

2 Reactie's
 • Marijke De Vos
  Geplaatst op 16:41h, 27 december Beantwoorden

  Puik werk BRAVO!

 • Johan Dierckx
  Geplaatst op 20:13h, 27 december Beantwoorden

  Mooi! Goed gewerkt!
  Alleen: Wereld Missie Hulp wordt, dacht ik, in drie woorden geschreven.
  Beste kerstwensen.
  Johan

Geef een reactie