31 okt Ziekenhuis voor ziekenhuis
In de Democratische Republiek Congo sterft één moeder op vierentwintig aan de gevolgen van een zwangerschap of bevalling. Door in te zetten op kwalitatieve gezondheidszorg voor iedereen, helpt Memisa deze cijfers terug te dringen. Met de expertise die ze in Congo opdeden, steunen ze nu ook andere landen.
© Lieve Blancquaert
Een bevalling hoort een blijde gebeurtenis te zijn, maar in Congo is dit helaas niet altijd het geval. Vrouwen moeten vaak lange afstanden afleggen om te bevallen in een ziekenhuis of gezondheidscentrum en krijgen achteraf een onbetaalbare rekening. Daarnaast kampen vele ziekenhuizen en gezondheidscentra met een gebrek aan elektriciteit, water en zelfs personeel. Ook voor andere medische behandelingen zijn dit grote obstakels.
Om deze problemen aan te pakken, werkt Memisa in verschillende gebieden nauw samen met de lokale bisdommen. Samen organiseren ze de bouw en het onderhoud van gezondheidscentra. Door deze centra van zonnepanelen en water te voorzien, garanderen ze zelfs in rurale gebieden toegang tot veilige en hygiënische gezondheidszorg.
Tot in de meest rurale gebieden probeert Memisa basistoegang tot gezondheidszorg te verzekeren.
Ook investeringen in de opleiding van medisch personeel zijn van levensbelang. Het ziekenhuis in de stad Kisantu werd daarom uitgerust als opleidingscentrum, waar personeel uit andere streken opleidingen kan volgen. Daarnaast organiseert Memisa acties voor meer solidariteit. Doordat iets meer welvarende Congolezen bijspringen, hebben zelfs de minst bedeelden toegang tot noodtransport en medische zorgen.
In 2004 startte Memisa het ‘Ziekenhuis voor Ziekenhuis’ project. Daarbij gaan Belgische en Congolese ziekenhuizen een duurzaam partnerschap aan. Het Belgische ziekenhuis sensibiliseert haar personeel en patiënten, en zamelt geld in voor haar Congolese partner. Hiermee kopen ze materiaal aan dat via Wereld Missie Hulp naar Congo verzonden wordt. Om dit mooie project te versterken, zal Wereld Missie Hulp bijspringen in de kosten van toekomstige verzendingen.
Wil je meer weten over het werk van Memisa? Check dan zeker hun website: memisa.be.
© Lieve Blancquaert
Dit artikel is een online versie van het stuk dat verscheen in themanummer ‘In Congolese voetsporen’ van ons MERCIE-magazine dat in augustus 2019 verscheen. Lees zeker ook onze andere artikels over projecten in D.R. Congo.
Geen reactie's